Service Customizing en Reparaties

Afstellen
Een gitaar goed afstellen is specialisten werk. Helaas zien we nog al te vaak dat mensen een paar jaar doormodderen met een slecht bespeelbaar instrument. Vaak hebben mensen die pas beginnen met spelen geen idee hoe een gitaar moet spelen. Het is helemaal zonde als voor jonge kinderen hierdoor de lol van het spelen afgaat.  Bij Vox Humana werken er 4 mensen aan uw gitaar. Ieder gespecialiseerd op z'n eigen gebied. 

Wat houdt afstellen in?

  • Topkam invijlen, Topkam op hoogte maken.
  • Hals afstellen.
  • Frets nazien.
  • Brugzadels afstellen.
  • Brughoogte afstellen.
  • Intoneren - octaafzuiver maken.
  • Elementen afstellen.
  • Elektronika nazien.Een van de meest belangrijke ingrepen is de topkam. Als deze niet goed is ingevijld is een instrument niet goed aftestellen. Speelt vaak moeilijk in lage regionen (F-akkoord) blijft onstemmen. Een gitaar met een tremolo is dan bijna onbruikbaar/onbespeelbaar.


De kromming van de hals afstellen is ook sterk afhankelijk van de radius van de toets en de gewenste speelstijl. Slechte afstelling geeft meestal fretbuzz rond de 10 tot 15e fret. Of juist een te hoge snaaraktie.

 

Hetzelfde geldt voor de brug kam / zadels. Ook deze moeten de radius van de toets volgen voor een goede bespeelbaarheid. 

Het is duidelijk dat er nog veel meer problemen de kop op kunnen steken, vaak instrument (soort en merk) afhankelijk.
Een klein voorbeeld : Een brugzadel verlagen van een akoestische gitaar met piezo-pickup moet wel kaarsrecht worden uitgevoerd anders is de druk op de piezo ongelijk. Gevolg een of meerder snaren die niet goed doorkomen. Maar ook de bodem van het kamsleuf moet goed vlak zijn, niet te smal toelopen. Het materiaal van de kam kan ook teveel doorbuigen, te hard zijn, het piezoelement kan klem liggen. De snaardruk te laag zijn, te kleine hoek na de brug, het werkende deel van de piezo te kort zijn etc... En dan de vraag hoe lossen we het op?


In de 60 jaar die we bestaan hebben we al bijna alles voorbij zien komen. Hierdoor heeft Vox Humana overal wel een oplossing voor. Zo niet dan verzinnen  we er een. We beschikken naast een uitgebreide houtwerkplaats ook over een metaal werkplaats. Hier kunnen we vaak inhuis op maat  gemaakte onderdelen aanpasssen of kopieren.  Denk aan dolgedraaide halspenmoeren, afgebroken zadels etc..

Electronica
Vlakken
Herfretten
Lijmen en Lakken
Martin repair facility
Prijslijst - Reparatie en Service

Problemen met je gitaar of bas, akoestisch of electrisch?

Kop gebroken of een superieure afstelbeurt gewenst?

Bel ons direct 010-434 66 28

Information

Vox Humana
Waalstraat 72 | 3131 CS Vlaardingen
Tel.: +31 10 4346628
info@voxhumana.nl
Kamer van Koophandel: 73868876
BTW nr: NL118482646B01

Openingstijden

Dinsdag van 13:00-17:00.

Woensdag  van 13:00-17:00.

Donderdag  van 13:00-17:00.

Vrijdag van 13:00-17:00. Vrijdag geen koopavond.

Zaterdag van 10:00-17:00.

Zondag en maandag gesloten.

 

Vox Humana
Waalstraat 72 | 3131 CS Vlaardingen
Tel.: +31 10 4346628
info@voxhumana.nl

Over ons

Privacy Policy

    Contact Us    
(Opent in  onze webshop)